FU FOREDRAG EFTERÅRET 2020

2  FU foredrag i samarbejde med BO og Folkeuniversitetet Tølløse

 Salg af billetter foregår via https://brorfelde.safeticket.dk/ Rul ned i oversigten over arrangementer.
HUSK at vælge Indløs rabatkode, hvis du er medlem, inden du går til betaling. Koden findes i Nyhedsbrev for marts 2020.

Der er aktuelt ikke åbnet for salg af billetter.

Er der liv i rummet – og hvordan kan vi finde det

Onsdag den 9. september 2020

t? v. Kai Finster, professor AU

Er jorden virkelig det eneste sted i universitet, hvor der findes liv? Hvad ved vi om forudsætningerne for liv? Findes der liv på Mars eller /og på exoplaneter, og hvordan kan vi undersøge det?  Disse astrobiologiske spørgsmål vil jeg komme ind på i mit foredrag. Besvarelsen af disse spørgsmål kræver et tæt samarbejde mellem mange fagdiscipliner inkluderende biologi, molekylærbiologi, kemi og fysik. Desuden berører besvarelserne en række etiske aspekter, blandet andet hvad det betyder for vores syn på Jorden, som et unikt habitat. Kan vi bare ødelægge Jorden for derefter at flytte til en ny planet – og ødelægge den også?

Onsdag den 7. oktober kl. 19.00

Liv i rummer – er vi alene? v. Jens Olaf Pepke Pedersen, DTU Space

Af alle de spørgsmål vi mennesker stiller os selv, er spørgsmålet om livets oprindelse vel et af de største, og i betragtning af universets umådelige størrelse er det næsten umuligt at forestille sig at Jorden skulle være det eneste sted, livet er opstået. De grundlæggende forudsætninger som gjorde liv muligt på Jorden må jo findes et utal af steder. Ser vi imidlertid nærmere på de specielle forhold som livet har haft på Jorden, er det dog ikke oplagt at der er liv overalt i universet. Fx. har Jorden næsten lige siden sin dannelse haft et usædvanligt gunstigt og stabilt klima, hvor der hele tiden har været flydende vand. Alligevel tog det milliarder af år før komplekse livsformer blev udviklet. Så måske er vi mennesker ret usædvanlige skabninger i universet. I forelæsningen ser vi på nogle af betingelserne for skabelsen af liv, vi vil se på jagten efter liv i solsystemet og blandt fjerne stjerner.

 

 Onsdag 11. marts 2020 kl. 19.00

Livets opståen på Jorden v. Tais W. Dahl Pedersen, Associate Professor KU

Hvordan er livet på Jorden opstået? Hvordan kan vi finde ud af det? Hvad er de tidligste spor af liv og under hvilke forhold opstod livet?

I mit foredrag vil jeg tage jer med på en rejse gennem den geologiske lagserie og se nærmere på de palæobiologiske spor efter livets udvikling og de kemiske spor efter gigantiske omvæltninger i overflademiljøet. Der tegner sig nemlig et billede af et tæt samspil mellem livets udvikling og mængden af ilt i Jordens atmosfære. Med viden om livets og Jordens løbende udvikling går vi tættere på selve livets opståen.